Sunday, 3 May 2015

SAMBAL IKAN TONGKOL

SAMBAL IKAN TONGKOL
Bahan-Bahannya:
600 gm ikan tongkol - dilumur garam dan kunyit dan digoreng hingga masak
5 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh asam jawa + 1 cawan air
1 biji bawang besar - potong bulat
Garam
Serbuk perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
1 cm halia
3 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
1sudu teh belacan

Cara-caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  5. Masukkan ikan tongkol goreng dan bawang besar. Kacau rata hingga bawang layu.
  6. Tutup api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment