Bahan-Bahannya:
600 gm ikan tongkol - dilumur garam dan kunyit dan digoreng hingga masak
5 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh asam jawa + 1 cawan air
1 biji bawang besar - potong bulat
Garam
Serbuk perasa
Bahan Tumbuk Lumat:
1 cm halia
3 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
1sudu teh belacan
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Masukkan ikan tongkol goreng dan bawang besar. Kacau rata hingga bawang layu.
- Tutup api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment